Sepetim (0) Toplam: 0,00TL

Günümüz Kürt tarihçilerinin en ünlüsüdür. 1970 yılından beri Bağdat Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Modern Tarih Anabilim Dalında yaptığı öğretim üyeliği görevinin yanı sıra otuzdan fazla kitap, Kürtçe, Arapça ve Rusça dergilerde yüzlerce araştırma, inceleme ve makale yayımladı. Bazı eserleri yabancı dillere de çevrilen yazar, Modern Tarih alanında yapılmış onlarca master ve doktora tezinin danışmanlığını üstlenmiş, bölgesel ve uluslararası birçok konferansa katılmıştır. 70’li yıllarda Bağdat’ta Kürt Bilimler Akademisi’nin kurulmasında, faaliyetlerinin yürütülmesinde ve onun Kürdolojiye yönelik dergisinin çıkmasında etkin rol oynadı. Şerefxan Bedlîsî ve Muhammed Emîn Zekî’den sonra Kürt tarihine bilimsel bir çehre kazandırma, bunu kahramanlık hikayeleri formatından çıkarıp ilmi kaynaklara, belgelere ve olaylara ilişkin bilimsel analizlere dayalı ciddi araştırmalara kavuşturma şerefi ona aittir. 1937 yılında Süleymaniye’de doğan yazar, Bağdat Üniversitesi Tarih bölümünden mezun oldu. 1963 yılında Modern Tarih alanında yaptığı "1918-1932 Yılları Arasında Irak Kürdistanı’nda Ulusal Özgürlük Hareketi" ve 1970 yılında aynı alanda yazdığı "1918-1958 Yılları Arasında Irak Kürdistanı’nda Ulusal Özgürlük Hareketi" adlı tez çalışmalarıyla Sovyet Bilimler Akedemisi’nden doktora diplomaları aldı. 1970 yılında Bağdat Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünde başladığı öğretim üyeliği görevini halen sürdürmekte, burada doktora öğrencilerine ders vermekte, onların Irak ve Yeni Yakındoğu Tarihi alanındaki tezlerini yönetmektedir. Kürtçe, Arapça ve Rusça olarak onlarca kitap, inceleme, araştırma ve makale yayımlamıştır. Burada birkaç tanesine işaret edeceğiz;

- 1918-1932 Yıllarında Irak Kürdistanı’nda Ulusal Özgürlük Hareketi, Bakü, 1967 (Rusça)
- Birinci Dünya Savaşı Yıllarında Kürdistan, Bağdat, 1975
- Sovyet Oryantalizminde Yirmi Devrimi, Bağdat, 1977
- "Têgiyîştinî Rastî" Gazetesi ve Kürt Basınındaki Yeri, Bağdat, 1978 (Kürtçe)
- Irak 1920 Devriminde Kürt Halkının Rolü, Bağdat, 1978 (Arapça)
- Uluslararası Ortadoğu Problemleri Üzerine Bazı Değerlendirmeler, Bağdat, 1978
- Tarihte Kadın: Tarihsel ve Toplumsal Özet Bir Çalışma, Bağdat, 1981, (Kürtçe)
- Irak İşçi Sınıfı: Oluşum ve İlk Hareketler, Beyrut, 1981 (Arapça)
- Tarih: Tarih İlmi, Kürtler ve Tarih Üzerine Kısa Bir Araştırma, Bağdat, 1983 (Kürtçe)
- Çağdaş İran Tarihi Üzerine Araştırmalar, Bağdat, 1985 (Arapça)
- Kürt Halkının Tarihinden Sayfalar, 2 Cilt, Bağdat, 1985. (Kürtçe)
- Krallık Döneminin Son Başbakanı Ahmet Muhtar Baban’ın Anıları, Ürdün, 1999 (Arapça)
- 1925 Yılı Türkiye Kürdistanı İsyanı: Analitik Bir Araştırma, Beyrut, 2001 (Arapça)
(Bu biyografinin hazırlanmasında Cabbar Qadir’ınArapça yazılan bir yazısından yararlanılmıştır)

***

Kemal Mezher sala 1937an li Silêmanî hatiye dinyayê. Ji Unîversîteya Bexda Beşa Dîrokê mezûn bû. Bi teza xwe ya di 1963yan de ya bi navê “Tevgera Azadiya Netewî li Kurdistana Iraqê di Navbera Salên 1918 û 1932yan de” û di 1970yî de “Tevgera Azadiya Netewî li Kurdistana Iraqê di Navbera Salên 1918 û 1958an de” ji Akademiya zanistî ya Sovyet dîplomeya doktorî wergirt. Di salên dawî de li Hewlêra paytexta Kurdistanê bi cî bû.
Dîroknasê herî naskirî yê dema me ye. Ji salên 70yî û vir ve li Unîversîteya Bexda Fakulteya Edebiyatê Beşê Dîdoka Modern mamostetî dike, zêdeyî 30 kitêbî û bi sedan nivîs û lêkolînên wî yên bi zimanê kurdî, erebî û rûsî çap bûne. Hin berhemên wî bo zimanên din hatine wergerandin. Di salên 70yî de dema li Bexdayê Korî Zanyarî Kurdî hate damezrandin, di avakirin û xebatên wê û derxistina kovara wê ya kurdolojî de rolekî sereke lîst. Piştî Şerefxanê Bedlîsî û Mihemed Emîn Zekî ew şeref a wî ye ku dîroka kurdî xistiye nav çarçoveyeke zanistî, ew jî formata çîrokên lehengiyê derxist, gihande asta lêkolînên cidî yên ilmî ku xwe li çavkaniyên ilmî, belge û analîzên ilmî digre.

Kemal Mazhar Ahmed - Kitêbên din ên nivîskar / Diğer Kitapları

Kapat
UA-179024399-1